Мария Габриел: Развитието на суперкомпютрите ще подпомогне и малките фирми

MariqGabriel

Европейската комисия (ЕК) си е поставила за цел да инвестира в развитието на мрежа от суперкомпютри, така че до 2023 г. да си е възвърнала мястото сред световните лидери в областта. Вискоизчислителните машини обаче не са насочени единствено към научни изследвания и хай-тек, но може да са полезни и за малките и средни предприятия. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по цифрови технологии и общество Мария Габриел.

Тя уточни, че идеята е на малките играчи да се даде достъп до данните, така че те да имат възможност да иновират и да вземат по-бързи решения за предизвикателствата в съвременното общество и икономика.

В четвъртък, в деня, когато България официално пое щафетата да управлява Съвета на ЕС, стана ясно, че европейските органи ще инвестират 1 млрд. евро в развитието на суперкомпютри. Това ще стане съвместно с държавите членки, а целта е да се повиши конкурентоспособността на Европейския съюз в цифровата икономика. Изчислителните мощности на Стария континент не отговарят на новите изисквания за обработка на данните, които за „златото на 21 век“.

Comments

comments