Мария Габриел: Развитието на суперкомпютрите ще подпомогне и малките фирми

MariqGabriel

Европейската комисия (ЕК) си е поставила за цел да инвестира в развитието на мрежа от суперкомпютри, така че до 2023 г. да си е възвърнала мястото сред световните лидери в областта. Вискоизчислителните машини обаче не са насочени единствено към научни изследвания и хай-тек, но може да са полезни и за малките и средни предприятия. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по цифрови технологии и общество Мария Габриел.

Тя уточни, че идеята е на малките играчи да се даде достъп до данните, така че те да имат възможност да иновират и да вземат по-бързи решения за предизвикателствата в съвременното общество и икономика.

В четвъртък, в деня, когато България официално пое щафетата да управлява Съвета на ЕС, стана ясно, че европейските органи ще инвестират 1 млрд. евро в развитието на суперкомпютри. Това ще стане съвместно с държавите членки, а целта е да се повиши конкурентоспособността на Европейския съюз в цифровата икономика. Изчислителните мощности на Стария континент не отговарят на новите изисквания за обработка на данните, които за „златото на 21 век“.

Comments

comments

About Татяна Петлова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

xf9139627d49a687693ce4757dbe18044_L.jpg.pagespeed.ic.rgAUw4sPR5

Великденски концерт в Разлог

Великден е най-големият християнски празник. Той възвеличава Божия син Иисус Христос и неговото възкресение. На ...