Мария Габриел: Няма причина да ни отлагат за Шенген

M.Gabriel (1)

Няма основание за неприемането на България в Шенген, знаем обаче, че решението се взима с единодушие. Това заяви еврокимисарят Мария Габриел в сутрешния блок на bTV. По думите й държавата ни е в добро сътрудничество с останалите държави по отношение на външна граница.

„Ние не извиваме ръце и не слагаме юмруци на масата. Показваме, че сме надежден дългосрочен партньор. Това от една страна донесе промяна на този имидж на България, който искаме да имаме. От друга страна когато е важно и премиера Борисов го прави, темата се поставя на дневен ред“, обясни Мария Габриел.

Тя подчерта, че следващите месеци темата ще бъде на дневен ред и ще получи по-засилен отзвук. „Европейската комисия и Европейския парламент от три години повтарят едно и също – в ЕС нещата са по-различни“, допълни българския еврокомисар.

Мария Габриел коментира и темата за смяната на името на Македония и фокуса върху Западните Балкани: „Стратегията на ЕС за Западните Балкани не залага конкретна дата за приемането им, а „хоризонт 2025″ и по-важното е, че няма ясен политически сигнал, че вратата към европейската перспектива остава отворена – нещо, което е било немислимо по-рано“, каза тя.

Припомняме, че преди дни холандският премиер Марк Рюте заяви, че страната му подкрепя влизането на България в Шенген, но все още има несвършена работа у нас.

Comments

comments

About Татяна Петлова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

28167280_565796567116074_4630035927266145538_n

Пожарникари спасиха паднала в река патица

На достойна за уважение постъпка станаха свидетели санданчани днес. Полицаите от Районна служба „Пожарна безопасност ...