Кой и защо посъветва председателката на ОИК-Благоевград да не отговаря на наш въпрос

2F77B6AD-325E-4B10-BC91-8A3B683121E1

Както вече стана ясно, Общинската избирателна комисия в Благоевград, с председател Елена Панчева, заседаваха днес по казуса с кмета Атанас Камбитов и решиха да не го отстраняват от поста му, за нарушение на ЗМСМА.

Комисията се съгласи, че по време на мандата си Атанас Камбитов е бил собственик и управител на търговско дружество, но съгласно ЗМСМА трябваше да се съберат гласовете на 2/3 от присъстващите, за да бъде отстранен от мястото си като кмет на Благоевград. Това не се случи, но и комисията като цяло не бе цяла- тя се състои от 11 члена, а на заседанието днес присъстваха едва 9, което от своя страна може да доведе до обявяване на решението за нищожно, тъй като липсата на членове, може да означава, че е взето от нелигитимен орган.

Стана ясно, че изнесените данни не са техническа грешка, както малко по-рано днес Камбитов заяви, по време на сесията на ОбС-Благоевград. Комисията се съгласи, че по време на мандата си Атанас Камбитов е бил собственик и управител на търговско дружество, но съгласно ЗМСМА трябваше да се съберат гласовете на 2/3 от присъстващите, за да бъде отстранен от поста му -кмет на Благоевград.

Един от мотивите за взетото решение е, че към днешна дата кмета Камбитов вече не е управител на въпросната фирма. Това, че е бил част от търговско дружество по време на мандата си, за комисията се оказа съвсем неукоримо.

Веднага след като заседанието приключи, наш репортер попита Елена Панчева, дали това решение означава, че от тук на сетне, всеки кмет може да регистрира фирма, да я управлява и оперира в нея, а преди ОИК да се събере, той да напусне фирмата и да остане на поста си. “ Интересен въпрос!“, каза Панчева, но преди да продължи бе прекъсната от друг член на комисията адв. Биляна Петачка , която я посъветва да не отговаря на този въпрос. Друг се обади, че факта, че сме от Blagoevgrad-news обяснявало защо задаваме подобен въпрос.

Тук ще си позволим  обръщение към хората, които направиха този коментар, както и към адв.Петачка, която спря Елена Панчева да отговори на въпросът ни:

Уважаеми госпожи и господа, не това от коя медия сме има значение, ние, зададохме въпрос, който си задават много хора! Това, че не позволихте на Панчева да отговори е по-красноречиво, отколкото би бил евентуалния й отговор! Няма неудобни въпроси, има неудобни отговори и този бе именно такъв! Може да сте свикнали медиите да ви ласкаят, да получавате приятни въпроси, предварително одобрени от Вас, но, ние, помним и спазваме принципите на журналистиката, не бихме ги нарушили. Дано и Вие можете  с чиста съвест да кажете същото и за законите, тъй като някои от Вас са юристи. 

На практика за нас стана ясно едно,   определени членове от състава на ОИК-Благоевград не желаят публично да обяснят мотивите си, както и да отговарят на въпросите, които този казус  повдигна.

 

Comments

comments