Кой е бившият директор в ЦРУ, който се срещна с Цветан Василев /ВИДЕО/

zx860y484_3019281

dnevnik.bg

Преди няколко години като служител на агенцията, наричана днес Национална служба за тайни операции (National Clandestine Service или NCS) участвах в операция с потенциал да извлечем ценни разузнавателни данни за финансовата стабилност и политическите намерения спрямо САЩ на страна, която не се съобразява с международните норми. Нуждаех се от помощта на още един служител на ЦРУ с опит на международен банкер. Предвид естеството на операцията и политическите и дипломатически рискове, ако ме бяха разкрили, се нуждаех и от одобрението на централата на ЦРУ. Не получих нито едното от двете. Защо? Защото предложената от мен операция не бе правена досега и защото в ЦРУ нямаха на щат човека, от който се нуждаех.“

Това пише през 2009г. в своя статия за „Кричсън сайънс монитър“ Джоузеф Огъстин – човекът, който според вашингтонското издание The Hill се е срещнал с Цветан Василев в Сърбия. Той е с над 28 години служба в Централното разузнавателно управление и е логично някои хора в София да се притеснят от тази среща най-малкото заради кариерата му, както и това, с което се занимава след като напуска ЦРУ.

В интервю за телевизия BiT Огъстин разкрива, че през ноември 2016г. „един човек“ е привлякъл вниманието на компанията, за която работи, към случая на бившия банкер от Корпоративна търговска банка (КТБ). В Белград той е прекарал „много часове“ с Василев и че след месеци наред проучвания на случая му, са стигнали до заключение, че той може да е станал жертва на българската корупция.

https://youtu.be/iRSglmx4tko

Comments

comments