КЕВР прие по-високите цени на водата в 14 области

item_itemitemitemitem4

Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) окончателно прие по-високите цени на ВиК услугите за 2018 г. Водата поскъпва в 14 области на страната – София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол.

Най-голямо повишение ще има в в Ямбол – 20 на сто, Враца – 13 на сто, Бургас – 12 на сто и София – 9.3 на сто. За Ямбол това е второ увеличение на водата за два месеца. В Пловдив цената се вдига с 2.9%, в Смолян с 4.5%.

Заседанието на КЕВР беше закрито и бе съпроводено от протест на граждани срещу поскъпването, организиран от БСП. Недоволстващите се събраха на няколко места в страната. Хората споделиха, че увеличението е непосилно за техните доходи и се обявиха против промените.

Комисията е задължена да актуализира утвърдените цени на ВиК услугите за всяка следваща година в 5-годишните бизнес планове на ВиК дружествата, като отчете размера на инфлационния индекс за 2017 г. и изпълнените от операторите показатели за качество на услугите.

Comments

comments