„Карай внимателно, някой те обича“ или как два живота си отидоха за миг!

2111358552

„Тежка катастрофа преди борсата на Кърналово“, „Един човек загина, а други двама бяха ранени в катастрофа при „Технополис“, „Челни сблъсъци отнеха живота на двама души за 6 часа…“

Това са заглавията в медиите в областта днес. Това са „водещите теми“. Две катастрофи, два челни удара и…две погубени души. Няма ги вече два човешки живота, двама души си отидоха, деца осиротяха без време и майки изгубиха чедата си… Завинаги!

Според официалната версия на полицията причината и за двата сблъсъка, станали в радиус от няколко километра в Санданско – Петричко, е несъобразена с пътните условия скорост. „На 25.01.2018г. около 15:30 часа на пътя между гр.Петрич и гр.Сандански, в района на разклона за с.Рупите, лек автомобил „Фолксваген Голф“ с 40-годишен водач от с.Кавракирово, при завиване на ляво при наличие на непрекъсната пътна маркировка и спирайки да пропусне насрещно движещ се лек автомобил „Рено Туинго“с 43-годишен водач от с.Кърналово, става причина в него да се удари, движещ се с несъобразена с пътните условия скорост зад него лек автомобил „Ауди“ с 33-годишна водачка от гр.Петрич, като след удара лекия автомобил „Ауди“ навлиза в лентата за насрещно движение и се удря челно с лекия автомобил „Рено Туинго“… „На 25.01.2018г. около 21:40 часа на ПП1 Е-79 между ГКПП Кулата-Промахон и гр.Сандански, лек автомобил „Ауди“ с 33-годишен водач от гр.Банско, движейки се с несъобразена с пътните условия скорост, при включване в двупосочно движение, навлиза в лентата за насрещно движение и се удря в движещ се по нея товарен автомобил „Ситроен Джъмпер“. 

Несъобразена скорост и после край, фатален край. Единият загива на път за болницата, другият в болницата. Резултатът е един – няма ги. Минути невнимание, шофиране с висока скорост, а животът е един миг и той отлита бързо. Животът ни е подарък – идва, без да сме го заслужили и си отива, ако не го заслужим. Защото тази с косата не прощава никому. Защото бързите и скъпи коли не ни правят получовеци – полубогове. Не, оставаме обикновени хора, независимо каква кола караме, независимо с какви финансови средства разполагаме. Парите не спасяват животи, спасява ги грижата и вниманието към тях.

Смъртта на 43-годишния Георги Кузманов от село Кърналово и 33-годишния Александър Дурчов от Банско ще бъде тема за регионалните медии в Пиринско няколко дни. Ще търсим виновни, ще търсим отговорност, ще следим случаите. До следващата гореща тема. След време Георги и Алесандър ще бъдат споменавани от време на време, периодично, при някоя и друга катастрофа и смъртта им ще бъде сочена за пример как не трябва да се шофира и какви са фаталните изходи от подобно неразумно поведение на пътя.

Две семейства обаче няма да забравят никога. Две фамилии са почернени до живот. Две майки няма да прекарат и ден, без да проронят сълзи за чедата си. Защото времето не лекува – не и когато близките ни хора ни гледат отгоре, от звездите. Няма да мине празник, който да не е помрачен от липса – липсата на скъпи хора. Няма да мине делник, в който да не бъдат споменати. И никакво възмездие няма да удовлетвори тези семейства, нищо не може да върне мига, в който две души са напуснали телата си завинаги.

„Карай внимателно, някой те обича“ гласи табела на Е-79 в района на Дефилето. Под нея летящи шофьори в луксозни коли карат безумно, вярвайки, че са родени под щастлива звезда. И тук никак не ми се иска да прибягвам до черните статистики, отчитайки смъртността по пътищата, ала жестоката истина е, че те придобиват все по-тъмни и мрачни нюанси, заради полубоговете на пътя. Тези, които не се съобразяват с правила, писани и неписани закони, пътни знаци, условия за пътуване и изобщо нищо на пътя, тези, които не знаят, че не са вечни. Нито безсмъртни.

На тях не им се живее. На мен обаче ми се живее! Аз имам мечти, планове, надежди за бъдещето. Имам желания, цели и се боря за тях. Искам да изживея живота си и да си отида достойно, не искам безжизненото ми тяло да бъде вадено от пожарникари изпод смачканите ламарини на колата, катастрофирала заради поредния безумец. Искам да остарея, да отгледам децата си, да дочакам внуци и правнуци. И не искам да си отида без време…

Георги и Александър също не искаха…

Мир на праха им!

*сн. bTV новините

Comments

comments