Как културата се превръща в халтура? За едни димящи скари и много неизвестни

fest-23-800x532

По време на социализма имаше един израз: „Халтурата прави културата”. И така ми се вписва в днешната ситуация, че ми се плаче.

И чета тези дни за един фестивал в Благоевград, който от любопитство и с надежда и аз посетих. Следя вълненията и едни мили спомени нахлуват в главата ми, за време, в което се правеха много стойностни културни събития, а днес……днес има скари като на селски събор, ама в центъра на града. 

Сега някой ще каже, че от злоба оплювам, така звучно наречения Фестивал на греяното вино,  който иначе е стоплил някой, но не! Аз само споделям, че нито ме стопли виното, нито обстановката и реалността от пушещите скари с кюфтета.

„Га яде кюфтета, не рИва!“, биха казали някои, ама няма да познаят, защото не ядох кюфтета, а прясно свинско, изпечено на жар само срещу 30 лв. порцията! Много други също бяха там, някои са доволни, повечето не. Цените няма да ги коментирам, те ще са логични, като прочете до края.

Ако това е културно събитие, а то вероятно се води такова, след като го има и в Културния календар на община Благоевград, то вървим на зле.

Спокойно,няма нищо страшно. Това не е, защото „българинът“ по закон е провинциален, с робска психика и малокултурен. Научете се, че не можете да правите обобщения за този българин, това не ви е любимата на Марко Семов „наука“ народопсихология, за която никой в Европа не е чувал от 40-те години насам. Просто тоталитаризмът, който още живее в управниците ни,  не е способен да ражда смислени културни послания. Така както Любомир Левчев, колкото и „велик“ поет да е, не може да роди дете. Изключенията единствено потвърждават правилото.

Но с този фестивал има един далеч по-сериозен проблем. Това са фактите и неизвестните около „сътворяването“ му, това дали общината дава пари за подобно нещо / не знаем, но ще питаме, понеже не е срамно да не знаеш, срамно е да не питаш/, плащат ли тези хубостници – организаторите, така нареченият наем за „тротоарно право“, както си плащат местните търговци всеки месец / и това ще питаме/.

Ако се окаже, че не плащат, а даже общината дава пари за организацията, ще е най-малкото не честно. По информация от съседни градове, фондацията на Румънеца и Енчев е предлагала на кметове да го направи същия „събор“ и при тях, срещу безвъзмездно ползване на площи и помощ от 10 000 лв. от община. Самите те, доколкото чуваме са търсили космически суми на търговците, които „връткаха“ пържоли и кюфтета за наем по време на фестивала, сумите спрягани за наем са около 20 000 лв. за четирите дни. Ако тази информация се потвърди, ще излезе, че тези двамцата са изкарали добри пари за има няма 4 дни.

От друга страна, общината е ощетена, ако е така. Хем, да са има дали пари, хем наем за площите да не е платен. Може пък да развиваме благотворителна дейност, а аз да не съм разбрала отново.

Най-ощетени ще се почустват местните търговци обаче, защото те всеки месец си плащат „тротоарно право“, а 4 дни заведенията им бяха „закрити“ буквално, защото пред тях се опъваха скари, шатри, сцена и такива подобни.

На въпроса с културата, превърната в халтура. Само да уточня, според тълковния речник, халтура означава: Работа, извършена недобросъвестно, небрежно, за пари, както и резултатът от нея. И пример за използване в изречение: Това не е театър, а халтура. 

Та, и при нас така, това не беше фестивал, а халтура, събор.  Естествено продължение на миналогодишния „Благоевград мези“, когато скари пушеха до театъра, а Миле Китич „раздруса“ с ритъм центъра на града. И тогава писах, няма нищо лошо в подобни събития, но мястото им не е в центъра, до културните ни институции / за които често няма пари/, имаме парк Бачиново, където миризмата на кюфтета е по- приемлива.

Сега можете да говорите, каквото искате. Аз казах!

Хайде, наздраве!

Comments

comments