Инж. Росица Димитрова, управител на ВиК – Благоевград: Нарушеното водоподаване в отделни места е следствие от неправомерното ползване на вода за поливане и разхлаждане!

DSC_0344

„Към момента няма режим на водоподаването в нито една от 10-те общини, в които ВиК – Благоевград е оператор“ – това съобщи инж. Росица Димитрова, управител на ВиК Благоевград на пресконференция, провела се в дружеството по-рано днес.
Неправомерното използване на питейната вода през летния сезон бе основна тема на пресконференцията. На събитието управителят на дружеството представи и резултатите от инвестиционна програма на ВиК – Благовград за първата половина на 2017 г.
„През изминалата седмица имаше напрежение в община Гърмен, недоволството на гражданите от селата Бадлево и Ковачевица заради нарушено водоподаване бе провокирано от факта, че масово хората в по-ниските зони си позволяваха да оставят водата от чешмите да тече неправомерно и до по-горните къщи не достига вода. Проблемът е в свръхпотреблението на вода за напояване и разхлаждане, използването й за битови нужди, предвид летните горещини. Хората оставят водата да тече неправомерно, а след това има недоволство, че се плащат по-високи сметки, което е естествено.“ – обясни инж. Димитрова.
Тя допълни, че от страна на дружеството е отправен апел към кмета на община Гърмен г-жа Минка Капитанова да издаде заповед за забрана позлването на питейна вода за подобни цели, тя обаче е отказала. Към момента напрежение в Гърмен няма, тъй като в условията на дъждовно време, хората спират да използват питейната вода за напояване и налягането отново е достатъчно, за да стигне и до хората, които обитават по-високите части.

Смущенията в село Еленово и ж.к. „Изгрев“ инж. Димитрова обясни със същите причини.

На територията на община Симитли пък са проведени няколко срещи на местно ниво с кметовете на селата Крупник и Полена, както и с общинския кмет г-н Апостол Апостолов. Целта на разговорите е уточняване приичните за смущенията във водоподаването в тези населени места.

Инж. Димитрова подчерта също, че причината за спирането на водата на църквата в село Бадлево, Гърмен, е липсата на открита партида във ВиК. „Техническият ръководител, който отговаря за участък „Гърмен“, е правил предписания на г-жа Минка Капитанова и на църковното настоятелство, че трябва да се проведе съответната процедура, но от години не се правеще нищо. От наша страна имаше пълно съдействие и бяха монтирани измервателни устройства и съответните процедури, за да няма проблем с водоснабдяването на храмовете. Това не е каприз, това е необходимост. Както всеки от Вас като наш абонат заплаща изразходваното количество вода, необходимо е със създание да се отнасяме без значение дали са джамии или църкви – всеки трябва да си плаща. Да, трудно ни е и с ромските махали в отделните общини, но пък продължаваме да бъде постоянни и бих казала добре организирани, със съдействието на кметове и с добра организация се получава така, че и от там си събираме парите, монтират се измервателни устройства. Опитваме се да ги възпитаваме и тези хора да си плащат, за да бъдат изрядни платци“, добари управителят на дружеството.

По повод инвестиционната програма на ВиК – Благоевград за 2017 г. стана ясно, че към момента изпълнението й върви много добре – около 48-52 % са изпълнени. Повече информация за пресконференцията, вижте във видеaтa:

Comments

comments