Изборът на председател на ОбС-Благоевград: Ирационален процес, в който играят дребни страсти със сериозни интереси

ОбС-Благоевград

 

Шареният Общински съвет в Благоевград се събира извънредно в петък, за да опитат членовете му, да си изберат председател. 14 партии и коалиции съставляват местния парламент, което само по себе си, не би следвало да е проблем, ако голяма част от хората, които са вътре, не бяха водени от жажда за пари и власт.

Сега на хората се поднася евтин цирк, който ще гледат 4 години. Този общински съвет прилича на циркова трупа, а членовете  й  играят на паянтов  трапец. Всеки момент могат да  взривят търпението на хората. Те влизат в един ирационален процес, в който играят дребни страсти със сериозни интереси.

 Тази трупа не е съвсем традиционна, защото когато ние ходим на цирк, си купуваме билет, а за този, билетчетата ги платиха някои от актьорите- 50 лв. на калпак, но в този случай, това е инвестиция с дългосрочна/4-годишна/ възвращаемост.

Преди да започна този анализ, трябва да уточня, че имам сериозни съмнения, че ще има излъчен председател след 2 дни. Доводите ми са доста, но основните се коренят във вече споменатите по-горе неща. Трудно ще ми бъде, ако трябва да кажа, на кого от всички 41 съветника вярвам лично аз, далеч по-лесно ми е да обоснова, защо изобщо не вярвам в този обезмислен в годините, орган на местно самоуправление. Тук е мястото да кажа, че се радвам, че аз не съм гласувала за никого от тях /упражних правото си на глас, просто моя избор не е вътре/. Но това е, както се казва „леко лирическо отклонение“ и с него, леката част / за четене/ свършва.

Аз лично, много бих искала, председателят на ОбС-Благоевград да се избира и сменя на ротационен принцип, през 6 месеца, защото така всеки, който се стреми към този пост, ще има ограничено време, а така  ще намалят  и възможностите за „окопаване“ във властта и възползването от нея. По този начин, всички желаещи ще могат да се „изредят“ и няма да има сърдити. Много би било оптимистично, но ми се иска в петък, някой от кандидатите да го предложи, най-малкото , така ще се види,  кой има чисти намерения по пътя към властта. Разбира се, за да се приеме предложението, би следвало да гласува 2/3 от състава на ОбС-Благоевград, този път явно…не на тъмно, зад завесата, където могат да скрият намеренията и позицията си. Има достатъчно добри примери в това отношение, а най-близкия е в община Кюстендил, където заложиха на този принцип още преди години. Между другото, в предишния мандат на ОбС-Благоевград, Андон Тодоров направи такова предложение, но разбира се отпорът беше сериозен, а призива за прозрачност увисна във въздуха.

Споменавайки явното гласуване,  си мисля и друго, ако това за председател беше явно, дали вече нямаше да има избран такъв!? Скрити зад завесата много съветници измениха на обещанията  и ангажиментите, които бяха поели и създадоха дребни политически интриги и поставиха община Благоевград и администрацията в режим “ на пауза“, докато те се договорят тайничко отново и вдигнат цената си. Това поименно гласуване, за разлика от ротацията няма да се случи, защото  някои  ще се позоват на ЗМСМА, където е записано, че вота трябва да е таен. Нашите съветници обичат да цитират закони, особено когато е в техен интерес.

 

Две заседания, 5 гласувания, председател-няма

На две сесии ОбС-Благоевград не можа да постигне консенсус и да избере председател, с което да започне и същинската работа на народните избраници, а и на администрацията, чиято работа също е възпрепятствана, заради първото. Моят отговор е, че всъщност никой не се интересува от работата, която трябва да бъде свършена или поне не толкова, колкото от желанието да се „уреди“ лично.

Кандидатите, които се бориха до момента бяха Андон Тодоров/Партия на Зелените/, Рашко Динков/Земеделски съюз „Ал.Стамболийски“/, а миналия петък се включи и Любен Милев/БСП/.

Първата и основна грешка на всички е, че възприемат поста на председателя на ОбС, като възможност за облагодетелстване и правене на пари, нищо повече! Сега вероятно гузни-негонени ще кажат, че не е вярно, че те искат да работят в полза на хората, за обществото, за Благоевград, само че аз пък, не вярвам на тях. Смятам, че значението на тази позиция бе силно изкривена и това е причината борбата да е толкова ожесточена.

Ако погледнем Закона за местното самоуправление и местната администрация, правата, с които разполага председателят, не са особено специални и не предполагат толкова  сериозно напъване :

 

Чл. 25. (Изм. – ДВ, бр. 65 от 1995 г.) Председателят на съвета:
1. свиква съвета на заседание;
2. ръководи подготовката на заседанията на съвета;
3. ръководи заседанията на съвета;
4. координира работата на постоянните комисии;
5. подпомага съветниците в тяхната дейност;
6. представлява съвета пред външни лица и организации.

 

Защо обаче, все пак в Благоевград се случи така, че месец  след изборите, след две заседания, избран няма? Какво очакват от позицията кандидатите?

Както вече казах, според мен, тези хора просто искат благоденствие, в което нямаше да има нищо лошо, ако не бяха на изборна длъжност и нямаха задължение, да служат на хората. Убедена съм, че нито един,  не се е и замислил за това, което мислят избирателите му, гледайки тези унизителни циркови номера.

Сценките, които разиграват местните парламентаристи са зле скалъпени и прозрачни, всички вече разбраха, че става дума за уговорки, за обещания и очаквания. Никой от нас вече не си прави илюзии, че вътре ще видим принципни позиции и гласуване в обществен интерес. Най-обидното е, че всички тези хора, говореха в предизборните си кампании, че искат промяна, че осъждат задкулисието, че са за честно и чисто управление,  а  месец след изборите, завъртяха такива схеми и договорки, че  хората имат усещане за дежа вю.

Хронология на тайния вот

На първото заседание, на 11 ноември Андон Тодорв получи 20 гласа, а колегата му Рашко Динко 15, 6 бяха недействителните  бюлетини. Така на практика, на Тодоров не му достигна 1 глас, за да оглави съвета.

По всяка вероятност, ако се съобразим с политическите движения в Благоевград, можем да кажем, че в началото на ноември Динков е получил подкрепа от групата на ГЕРБ-6 гласа, групата на Радослав Тасков-5 гласа и тези на своята група, състояща се от 4 души. Това предположение е мое и изцяло се водя от наблюденията, които имам върху отношенията в ОбС, още от предния мандат.

По-трудно е да се определи, кои са хората, които дадоха гласа си за Андон Тодоров, тъй като останалите групи са по-малки,  а и убедена съм, че в много от формациите  членовете са гласували различно. Той успя да събере 20 гласа, което може да означава, че представители на поне 6 формации  или части от тях, са дали гласа си за него.

Невалидните гласове са по-интересни,  2 от тях, би трябвало да са на Ясен Неделчев и д-р Велчев, които го заявиха в медиите,  ден след сесията.

На сесията в края на миналата седмица, Тодоров имаше отлив на 2 гласа, а Динков имаше 3 повече при първото гласуване, което оплете пъзела още повече. На това заседание обаче,  при втория опит се появи кандидатурата на Любен Милев, а Тодоров оттегли своята.  Така, Милев получи едва 9 гласа, Динков получи 17 , а невалидните стигнаха 15.

 

Хипотези и прогнози 

Слуховете в града са доста, чува се, че някои от кандидатите, били готови даже, да броят 4 цифрени суми на колегите си, за да получат подкрепата им. Други влизат в тайни разговори и завери, редят сложни пъзели и обещават всичко. Трети вярват, че  дори политическите им опоненти биха ги подкрепили/при положение, че не е сигурно, че съпартийците му ще го направят/, защото са много способни. Четвърти е възможно и да се откажат, отново според приказките, които обикалят Благоевград.

Политиката е мръсна работа, казват хората, а наблюдавайки случващото се в момента,  се убеждавам, че са прави. Смятам, че когато си готов да се продадеш, ама буквално, значи спокойно мога, да те нарека мръсник. Когато си влязъл в местния парламент с гласа на хората, които ти вярват, а вземеш едни 5000 лв./например/, за да гласуваш под команда…тогава вече можете да се сетите, защо политици биват приравнявани до труженичките, които упражняват най-древната професия.

Болните амбиции са провалили не един и двама, затова смятам, че в петък, ще станем свидели на поредния политически провал, а може да са и няколко.
Прогнозирам, че ще има хора, които ще осъзнаят, че никой не ги взима на сериозно, а амбициите им са надскочили възможностите. Смятам, че ще има и такива, които ще осъзнаят, че и парите не могат да купят всичко. Много хора ще продължат да лъжат, декларирайки подкрепа на поне двама и чудейки се, как да вземат пари от трети.

Съвсем отделен е въпросът, кой от всички желаещи има качествата, възможностите и знанията, за да оглави ОбС-Благоевград, което би трябвало да е водещо.  Без угризения, бих заявила, че нито един от гласуващите съветници, не прави  избора си, с оглед възможностите на кандидатите.

 

Обществен интерес? Такова „животно“ няма!

Настоящия Общински съвет оценявам като най-слабия и „най-гладния“, който поне аз си спомням. Съмнявам се, че тези хора ще работят в интерес на обществото някога, но и обществото си ги заслужава, защото си ги избра. Не го казвам, защото искам да обидя някого, но когато ти самият си продал гласа си за 50 лева, би трябвало да знаеш, че този, който ти ги дава, щом стане съветник, ще иска, да си ги върне по някакъв начин.

Как се връщат тези пари ще попитате? Ами, много просто, ще дойдат от вашия джоб. Играта разбира се не е честна, защото когато вие взехте 50 лв. и напълнихте хладилника си с храна за два дни, не си дадохте сметка, че в замяна ще пълните нечий хладилник 4 години, и банковата му сметка ще пълните, и имотната декларация…и въобще, минали сте се.

Половината хрантутници, сега ще се наредят и ще чакат възможност да си „избият“ предизборната инвестиция, ами като някои от тях са взели заеми от банките, нали сега ще трябва да връщат, нормално е дето се казва. Вие, бяхте важни, ама до 27-ми октомври, сега има други приоритети, така че изчакайте, след 4 години пак ще сте важни, ще ви дадат отново 50 лв, а срещу тях отново ще гледате цирк.

 

Comments

comments