ЕС с програма срещу превъртане на километражи

016993161

Европейската комисия одобри програма срещу манипулирането на километражите, предложена от българския евродепутат Андрей Новаков, съобщава БНР. Тя е на стойност 1 250 000 евро, като средствата трябва да залегнат в бюджета на ЕС за 2018 година.

Предвижда се създаването на единна информационна система, която да обединява данните от годишните технически прегледи (ГТП) на колите и да позволява обмен на тези данни в рамките на ЕС.

Новаков поясни: „Всяка година, когато един автомобил минава ГТП, служителите от сервиза ще трябва да въвеждат в системата показанията на километража. Идеята ни е да осигурим превенция – не да следим всеки търговец поотделно дали е превъртал километражите или не, а да дадем свобода на хората да виждат реалния пробег на колата и да правят информиран избор.“

Андрей Новаков очаква да бъде пресечен „в огромната му част“ проблема с измамите. „Началото на края на превъртения километраж вече настъпи“, заяви той.

Според евродепутата, дори е възможно да се появи ниша за автомобили втора употреба, които имат сертифициран по новата програма километраж.

Новаков обмисля да предложи центърът на управление на програмата да бъде базиран у нас.

Comments

comments

About Татяна Петлова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

3

/СНИМКИ/ Евродепутатът Андрей Новаков представи програма A.L.E.C.O. в Благоевград

Евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) представи първата българска програма на ЕС в Благоевград, чийто инициатор и ...