ЕК увеличава цената за издаване на визи

item_passport3127925960720

Европейската комисията предлага цената за издаване на виза да бъде увеличена от 60 на 80 евро. Това са част от промените във визовата политика на ЕС, които обявиха от Комисията. Предвижда се още по-бързо издаване на визи, но при по-задълбочени проверки на кандидатите за виза, които ще бъдат възможни с промени във визовата система на ЕС. Онези, които по-рано са получили разрешение за пребиваване в ЕС, но са злоупотребили, вече ще бъдат възпрепятствани да пътуват до Европа.

Ще бъде въведен двойно по-дълъг срок за подаването на молбите за виза – до шест месеца преди пътуването до ЕС, а проверките ще отнемат до десет дни. На външните граници на ЕС също ще се приемат молби за седмични визи, валидни само за държавата, от която са били издадени.

ЕК отбелязва, че пътуванията на чужденци до ЕС имат ключова роля за европейската икономика, като осигуряват десет процента от брутния вътрешен продукт в Общността.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос отбеляза, че за година средно ЕС издава по 15 милиона визи. В повечето случаи чужденците, на които е издадено разрешение за влизане в ЕС, са използвали визите добросъвестно. За тях се предвижда възможност занапред да получават многократни визи с валидност от една до пет години.

Комисията предлага по-строги условия за обработването на заявленията за визи, когато дадена страна извън ЕС не сътрудничи достатъчно за обратното приемане на незаконни мигранти. До края на годината ЕК ще започне проучване за възможността за въвеждане на електронни визи. За пътуване до ЕС днес от виза се нуждаят гражданите на 105 държави.

Комисията отбелязва, че обстановката с мигрантите остава нестабилна и ще бъдат необходими допълнителни усилия, включително повече пари, за да се преодолеят предизвикателствата. Миналата година са били регистрирани 205 000 незаконни преминавания на границите на ЕС (с 28 на сто по-малко от 2014 г.). Натискът върху националните системи за управление на миграцията, макар и отслабващ, остава значителен с 685 000 заявления за убежище, подадени през миналата година, показват данните.

Над 285 000 мигранти са спасени при операции на ЕС в Средиземно море от февруари 2016 г. насам, а миналата година над 2000 мигранти са спасени в пустинята, след като са били изоставени от трафиканти, отбелязва БТА. Комисията отбелязва, че миграционният натиск през Турция е намалял с 97 на сто.

Европейската гранична служба е изпратила 1350 граничари по всички миграционни пътища. Необходими са още служители и оборудване в подкрепа на извършваните дейности, отбелязва ЕК. От миналата есен Европейската гранична служба е подпомогнала 135 операции по връщане на около 4000 мигранти.

Близо 34 000 души (над 96 на сто) от всички регистрирани допустими кандидати за убежище в ЕС са били разселени. Подготвя се прехвърлянето на останалата част от заявителите (149 в Гърция, 933 в Италия), се посочва в съобщението

Comments

comments

About Татяна Петлова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

избори

Ден за размисъл в Русия преди президентските избори

Събота е ден за размисъл в Русия преди президентските избори утре, които според всички прогнози ...