Европа очаква развръзката в Каталуния днес

item_itemcatalonia

Днес предстои да стане ясна съдбата на автономната испанска област Каталуния, където преди две седмици се проведе референдум за независимост. Както станата, така и цяла Европа са в очакване на речта на регионалния лидер Карлес Пучдемон, който планира да обяви едностранно независимост на областта.

Очаква се това да се случи по време на заседание на местния парламент по-късно през деня. Такъв развой на събитията може да доведе и до ескалация на напрежението, поради което вероятно ще има засилено полицейско присъствие.

Обявяването на независимост на Каталуния може да доведе до конституционна криза, която да разтърси не само Испания, но и цяла Европа. Франция и Германия вече заявиха, че подкрепят целостта на пиринейската страна, съобщава economic.bg Същата позиция зае и кметът на Барселона Ада Колау.

Comments

comments

About Велислава Янакиева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

избори

Ден за размисъл в Русия преди президентските избори

Събота е ден за размисъл в Русия преди президентските избори утре, които според всички прогнози ...