Д-р Христина Цонева: В Благоевград се развива само фестивален туризъм, който е за ден-два, а потенциала на културно-историческите обекти може да привлича туристи целогодишно

Наш гост днес е д-р Христина Цонева, археолог и бивш директор на РИМ-Благоевград. Тя бе част от екипа, който реализира проекта „Топлите лъчи на Благоевград“.

Проектът се реализира от Росен Георгиев, кмет на село Дъбрава и председател на „Асоциация за европейско развитие на българското село“,  който заедно с историци и музейни работници представи възможностите за развитие на туризма в селата на община Благоевград. Проекта даде  актуална визия за развитие на туризма в селата от нашата община. Проектът се изпълнява в партньорство с Община Благоевград, Фондация Америка за България и сдружение Деветашко плато.

 

От работа, която се свърши по него стана ясно, че има множество интересни археологически забележителности, които се намират край Благоевград. Стари и възстановени с доброволчески труд и усилия на селските кметове черкви, могат да привлекат множество туристи в района. Места, за които дори жителите на Благоевград не подозират, могат да превърнат областния център в притегателно място за хората, които обичат историята и пешеходните преходи.

Защо обаче това не се случва на практика? Къде са грешките, които допуска местната власт в тази посока? Това са част от въпросите, които засегнахме в разговора ни с д-р Цонева.

„В Благоевград се развива само фестивален туризъм, който е за ден-два, а потенциала на тези обекти може да привлече туристопоток целогодишно.“, категорична е д-р Цонева.

Културно-историческото наследство, каквото са всички над 160 обекти на територията на община Благоевград, ако бъдат правилно експлоатирани, развити и социализирани, биха могли да привлекат много туристи и сами да акумулират приходи за подръжката си. Липсата на устойчива и постоянна стратегия в тази посока, обаче липсва.

 

Comments

comments

About Мариета Димитрова

Мариета Димитрова е главен редактор и собственик на информационна агенция Blagoevgrad News, работи и като репортер-кореспондент на "Господари на ефира". Бивш автор и водещ на сутрешно предаване по Регионална телевизия Око. Член на Асоциацията на европейските журналисти – България.

2 comments

 1. Моля да ме извините и за допусната грешка „впоследствие“

 2. Венци Грозданов

  1) Защо не попитахте „д-р“ Цонева, какво направи през годините,. когато беше директор на музея, какво е направила? – Ще ви кажа – НУЛА!
  2) По времето на разкопките на така наречената „Скаптопара“, къде беше? Беше ли на разкопките, какво и как спомогна за запазването им?
  3) Защо е била болнични и в същото време се е водила на обекта под ръководството на доц. Здравко Димитров?
  4) Каква е била стратегията ѝ за управление на РИМ-Благоевград и защо не е изпълнена, поне на половина?
  5) Защо нито археолози, нито историци от РИМ-Благоевград не работиха на разкопките „Скаптопара“?
  Това са въпроси на първо четене, но може и да разкаже защо никой директор на музей в България не желае да работи с нея. И не на последно място, защо се назначават външни експертизи, когато в РИМ-Благоевград има достатъчно такива, които са търсени в международен аспект, но тези същите специалисти не са допускани в подобни мероприятия? Има още куп въпроси, но нека спрем до тук, да отговори на тези, другите ще са в последствие (много ще ѝ се натрупат).
  С уважение:
  В. Грозданов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>