Днес официално България застава начело на Европа

img-5821_1130x636_crop_5ac98d2239

Като част от Европейския съюз България за първи път поема Председателството на Съвета на ЕС. В следващите шест месеца заседанията на Съвета, който обединява националните министри на всички страни от ЕС.

Днес в Народния театър ще се състои концертът за официалното откриване на Председателството. В страната ни пристигат най-важните личности от европейския елит председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан -Клод Юнкер и др.

Освен тях тук днес идват представителите на 53 медии от цял свят. На срещи и събития журналистите ще бъдат запознати с приоритетите, по които страната ни ще работи. Ше имат и възможността да посетят емблематични места за София и страната, да се докоснат до нашата богата история, култура и обичаи.

Днес обаче центърът на столицата ще бъде блокиран от недоволстващи граждани и екоактивисти, които излизат в подкрепа на Пирин, контрапротестиращи идват от Банско, а освен тях няколко пъти през деня и на различни места се събират полицаите.

През тези шест месеца България трябва да покаже, че е достойна част от Европа. Страната ни трябва да постави на дневен ред най-наболелите за алианса въпроси във време, когато евроскептицизмът расте.

Основен фокус страната ни реши да постави на интеграцията на Западните Балкани и от ЕС приветстваха това решение. Други приоритети са Бъдещето на Европа и младите хора; Сигурност и стабилност и Дигиталната икономика.

Събитията от Българското председателство ще бъдат излъчвани чрез сателит от Еurope by Satellite и ще могат да се ползват от електронните медии на три континента.

Comments

comments

About Татяна Петлова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

640-420-dreger

Пиян шофьор падна в гоцеделчевската река

58-годишен мъж от Гоце Делчев е леко пострадал с охлузни рани на главата, след като, ...