Днес е денят на Света великомъченица Марина

item_svetamarina

На днешния 17 юли Българската православна църква почита паметта на Света великомъченица Марина. Тя се смята за покровителка на брака, водите и Южното ни Черноморие.

Имен ден празнуват хората, носещи имена като Марин, Марина, Маринела и производните им. Празник има и черноморският град Созопол.

Според народните вярвания, Света Великомъченица Марина давала съвети за спасение на вярващите от болести и посещавала сънищата на тези, които вярват в нея. Именно заради това в много от църквите и манастирите, носещи нейното име, има вода с лечебни сили.

Тя била от семейство на езически жрец в Антиохия Писидийска (през трети век). Баща и я възпитал в идолопоклонство, но Бог ѝ дал да узнае истината и я призовал при себе си. В ранните години на младостта си Марина е била заведена на съд заради необуздаността си и вярата в Бог.

Пръв неин гонител станал баща ѝ, който бил ревностен поклонник на идолите и затова я намразил още щом разбрал за привързаността ѝ към Исус Христос.Подложена на ужасни изтезания, мъченицата с твърдост понасяла мъченията и не преставала да се моли на Господ, който да я удостои да мине през водата на кръщението. Точно тези думи довели управителя на мисълта да я удави. Тъкмо свършила своята молитва във водата и оковите, с които била вързана и хвърлена в каца с вода се разкъсали и светлина огряла Марина. Тя стояла във водата и пеела хвалебствена песен.

След това била осъдена на смърт.

Comments

comments