Грипът ни застига в края на януари

грип

Нов грип се очаква да ни застигне в края на първия месец от годината. Една от причините за разпространяването му е топлото време, което дава възможност на вирусите да циркулират.
В рамките на часове може да настъпят много сериозни усложнения и директно трябва да се отиде в болница, а не джи пи. Грипът „А“ започва внезапно. В рамките на два-три часа човек губи сила, вдига температура – 39 градуса, мускулни болки, отпадналост. Характерна е сухата кашлица, болки в гърлото.

„Това заболяване прави усложнения, които са в две групи. Едните са много редки, но много тежки за здравето. Грипът може да започне с дихателна недостатъчност. На възрастния човек не му стига въздух и той казва: Задушавам се, не ми стига въздухът. При бебета и деца – чести дихателни движения. Трябва обезателно да се търси болнична помощ, защото това рядко състояние трябва да се лекува и то с командно дишане. Това е животоспасяващо”, обясни в „Здравей, България” по NOVA проф. Тодор Кантрарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести.

Това става в рамките на часове – но е много рядко – 1 на 1000-1500 души. 1 на 10 000 души може да е със засягане на централната нервна система – един от най-тежките вирусни енцефалити възпаление на мозъка – това е грипният.

Ако се търси адекватна медицинска помощ и то бързо – първите 4-5-6 часа, когато се получава видима дихателна недостатъчност – първите 36 часа е възможно да се лекува с лекарства.

„Няколко десетки хиляди души губят живота си всяка година от усложненията от грипа. Най-честите са бактериалните пневмонии, които също трябва да се лекуват в болница”, поясни още той.

„Когато носът само тече и няма температура, това не е грип. Когато има суха, непродуктивна кашлица и нищо друго – това също не е грип, а сезонни вирусни инфекции. Отличаващото за грипа е, че в рамките на два-три часа започват болки във всички мускули и стави. Получава се дразнене от светлината, има болки в гърлото, кашлица суха и тежест в гърдите. На пушачите пък не им се пуши“, поясни проф. Тодор Кантарджиев.

Comments

comments

About Радост Василева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

picc144-13

Сдружение на Югозападните общини проведе Общо събрание днес. Кметът на Кресна се „въздържа“ при гласуването за избор на председател

Управителният съвет на Сдружение на Югозападните общини свика Общо събрание, което  се проведе днес  от ...