Грипът ни застига в края на януари

грип

Нов грип се очаква да ни застигне в края на първия месец от годината. Една от причините за разпространяването му е топлото време, което дава възможност на вирусите да циркулират.
В рамките на часове може да настъпят много сериозни усложнения и директно трябва да се отиде в болница, а не джи пи. Грипът „А“ започва внезапно. В рамките на два-три часа човек губи сила, вдига температура – 39 градуса, мускулни болки, отпадналост. Характерна е сухата кашлица, болки в гърлото.

„Това заболяване прави усложнения, които са в две групи. Едните са много редки, но много тежки за здравето. Грипът може да започне с дихателна недостатъчност. На възрастния човек не му стига въздух и той казва: Задушавам се, не ми стига въздухът. При бебета и деца – чести дихателни движения. Трябва обезателно да се търси болнична помощ, защото това рядко състояние трябва да се лекува и то с командно дишане. Това е животоспасяващо”, обясни в „Здравей, България” по NOVA проф. Тодор Кантрарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести.

Това става в рамките на часове – но е много рядко – 1 на 1000-1500 души. 1 на 10 000 души може да е със засягане на централната нервна система – един от най-тежките вирусни енцефалити възпаление на мозъка – това е грипният.

Ако се търси адекватна медицинска помощ и то бързо – първите 4-5-6 часа, когато се получава видима дихателна недостатъчност – първите 36 часа е възможно да се лекува с лекарства.

„Няколко десетки хиляди души губят живота си всяка година от усложненията от грипа. Най-честите са бактериалните пневмонии, които също трябва да се лекуват в болница”, поясни още той.

„Когато носът само тече и няма температура, това не е грип. Когато има суха, непродуктивна кашлица и нищо друго – това също не е грип, а сезонни вирусни инфекции. Отличаващото за грипа е, че в рамките на два-три часа започват болки във всички мускули и стави. Получава се дразнене от светлината, има болки в гърлото, кашлица суха и тежест в гърдите. На пушачите пък не им се пуши“, поясни проф. Тодор Кантарджиев.

Comments

comments

About Радост Василева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

catedrala_plovdiv.01

Католическата църква в България не подкрепя Истанбулската конвенция

От Католическата църква в България не подкрепят Истанбулската конвенция, съобщиха от Католическата църква. Становището на ...