В Европа спират от продажба някои болкоупоскояващи

lekarstva2

Популярни болкоуспокояващи медикаменти – забранени в Европа. Европейската агенция по лекарствата спира продажбата на препарати, в които има парацетамол с удължено или модифицирано освобождаване, съобщава Нова телевизия. Причината – възможни рискове за здравето.

От здравното министерство обясниха за NOVA, че всъщност на българския фармацевтичен пазар подобни медикаменти няма. Освен това, се оказва, че за да влезе в сила подобно разпореждане на Европейската агенция по лекарствата – е необходима и съответната нормативна промяна.

Въпреки че у нас лекарствата без предписание са по-достъпни, с тях се злоупотребява много по-малко отколкото в Западна Европа и Щатите, твърдят лекари и фармацевти.

Все повече случаи на предозиране с лекарства, в които има парацетамол с изменено освобождаване открива Шведската агенция по лекарствата. Затова експертите по лекарствена безопасност от цяла Европа искат въпросните препарати да бъдат забранени.

От здравното министерство напомнят, обаче, че трябва да внимаваме, ако купуваме подобни препарати в чужбина. Иначе, в цяла Европа няма никаква промяна по отношение на лекарствата с нормално освобождаване на парацетамол.

Рискове при лекарствата с обикновен парацетамол има, ако се съчетават с алкохол. Пациентите с бъбречни заболявания също трябва да бъдат внимателни с подобни медикаменти. И лекарите, и фармацевтите напомнят, че независимо какво е лекарството без предписание, най-важно е да спазваме указаната дозировка.

Comments

comments

About Зорница Йовева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

EP-037864A_GABRIEL_portraits

Мария Габриел: Жените в технологиите са тема с приоритет

Жените в технологиите са тема, на която отдавам приоритетно значение. Това написа българският еврокомисар по ...