В Благоевград отбелязаха 105 години от превземането на Одринската крепост

133061-godishnina-odrinska-krepost

В Благоевград, „Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва”(СОСЗР), водени от своя председател полковник о.з. Иван Петров, ВМРО-БНД и „Военен клуб Благоевград” отбелязаха 13 март (стар стил), датата, на която Българската войска през 1913 година превзема Одринската крепост по време на Първата Балканска война.

Датата 13 март 1913 година е фатална за считаната за непревземаема Одринска крепост. Тя е известна като един от най-здравите фортове в Югоизточна Европа, с гарнизон, наброяващ 60 хиляди войници и офицери, 524 оръдия и 60 картечници. Нейните укрепления ограждали внушителна площ в размер на 250 кв. км. Строена от европейски специалисти, според военните експерти, можела да падне само след продължителна обсада в течение на няколко месеца и то единствено от най-елитната и модерна армия по това време в Европа – пруската.

Тогавашните специалисти залагали главите си, че крепостта е непревземаема с щурм. Но тъкмо по този начин – с щурм – решават да я превземат българските войски.

Comments

comments

About Татяна Петлова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

избори

Ден за размисъл в Русия преди президентските избори

Събота е ден за размисъл в Русия преди президентските избори утре, които според всички прогнози ...