В битката за община Благоевград: Здравейте, аз съм врагът!

70727717_526212088195088_1862076916492664832_n

Здравейте, аз съм врагът /така ме определиха/! Аз съм Мариета Димитрова.
С достатъчно търпение и опит за разбиране, проследих онова, което се случва последните дни и което ме засяга пряко. Това е фактът, че попаднах в предизборната кампания на кмета на Благоевград, в текстове маркирани като „Платени публикации“, част от предизборната кампания за местни избори. До колко е допустимо това, би следвало да кажат от ЦИК и Етичната комисия на ГЕРБ, които би трябвало да знаят дефиницията на „предизборните материали“ и да следят, как се изразходват средствата за тях. Ако и според тях се окаже, че това включва атаки срещу журналисти и граждански организации, то тогава кметът има пълно право да го прави.

Питам се обаче, на прага на кампанията, аз ли съм основен опонент на кмета?! В този момент от него се очакват програми за бъдещото и отчети за свършеното, той опоненти има достатъчно и когато ги пренебрегва, за да съсредоточи сили във войната си с мен, нещата изглеждат изкривени. Нямам нищо против вниманието, което ми е посветено, с нетърпение очаквам и „епизод 2“, и „епизод 3“, понеже получих посланието, че такива ще има. И вече и аз, а и други, след като „изчетохме епизод 1“, ще знаем кой е поръчител и на следващите, дори да не носят маркировката „Платена публикация“.

Аз може да имам недостатъци, така като има всеки друг, но пък нямам претенции да управлявам града, затова е низко да се опитвате да прикривате своите дефицити, като търсите при мен. Тези, които имат желание и самочувствие да ръководят този град, би следвало да се опитват, да се държат най-малкото достойно, защото противното отблъсква хората. Знам, че част от желаещите разполагат с достатъчно средства, за да си купят всичко и всеки, зная, че ще продължат да атакуват,но с това, само ще докажат, че самите те имат много притеснения и ще се опитат, да изместят фокуса от себе си.

Използвам възможността, да попитам чрез този текст кмета Камбитов: Господин Камбитов, какво смятате, че ще постигнете с това? Колко струва една подобна публикация? Това ли да очакваме от Вашата кампания-„обстрел“ на журналисти? Анонимни доноси ли да очаквам, или ще застанете с лицето и името си в „епизод 2“ и „епизод 3″/за въпросните „епизоди“ предупреждават ваши служители/, а може би Вие не знаете и те го правят зад гърба Ви? Кога във моята медия, прочетохте непристойни и грозни обиди към Вас, защото в други, в които платихте, за да говорите- ги толерират? И последен въпрос, но не по-важност, кога точно съм отправяла молби към Вас?
Вие,г-н Камбитов, си позволихте квалификации, изрекохте доста неща, които ще трябва да докажете и въпреки всичко, ако решите да отговорите на въпросите ми, ще Ви дам тази възможност.
Знам, че е много удобно да се намери виновен, затова, че хора критикуват управлението Ви, но мисля, че трябва да потърсите причината в себе си, а не в мен. Всеки трябва да поема отговорност за стореното от него, аз за моите действия отговарям. И хиляди пъти можете, да сложите кавички на думата журналист, когато говорите за мен, но не забравяйте, че и аз мога да намеря довод, да ги сложа на думата-кмет, когато говоря за Вас, но би било признак на слабост. Това към Вас, г-Камбитов, повече ще си говорим, когато застенете очи в очи с мен и ми кажете лично онова, което сега публикуват други.

Има данни, че хора, които получават заплати от нашите данъци, са ангажирани с „тежката задача“ да ровят и търсят компромати за мен. Кой ги е натоварил с подобен допълнителен труд и заплаща ли се като извънреден е едното, което ме вълнува, а другото дали случайно, някой не възражда Държавна сигурност. Ще бъда ли затворена в някой концлагер, заради „тежките грехове“, които търсят? Опитвам се да се шегувам, но ако се окаже вярно, ще заприлича на саморазправа, но пък и ще е белег на слабост.
Същият белег носят и допълнителните ангажименти за писане на анонимни коментари, от хора, които би следвало да имат достатъчно друга работа, в полза на обществото. Надявам се само, че заплатите, които взимат „анонимните драскачи“, ще им стигнат за обещетенията, които може да им се наложи, да платят.

Надявам се, че никой не се заблуждава, че във времена, в които хакнаха базите с данни на НАП, няма как да се локализира и разкрие самоличността на анонимните коментатори във форумите. Няма да се оправдавам, нито ще коментирам казаните и написани неща по мой адрес, защото също, както един политик, написа преди дни, вярвам в институциите и знам, че всичко ще бъде разрешено от тях.

На медиите, които се превръщат в съучастници на подобни гнусни деяния и анонимни хейтъри, ще напомня, че от 2013 година е съвсем ясно кой отговаря за писанията по форумите – медията, която им осигурява платформа. Така е, според решение на съда в Страсбург от 2013 година. Същото беше потвърдено и от Голямата камара на съда. И вече няма връщане назад. Оттогава нататък всеки хейтърски коментар, включително и в България, може да доведе до осъждане на медията, в която коментарът се е появил. Ако Ви залеят с омраза, заплашат или наклеветят, ще знаете кой е виновен – не е само онзи, който е написал форумния коментар, но и онзи, който го е публикувал.

Стремежът на медията да си послужи с форума, за да придобие трафик, както и обстоятелството, че само медията е имала техническата възможност да премахва коментари, отвеждат съда до следния извод: че медия, която го е допуснала не е била просто пасивен наблюдател и технически провайдър на форума. Следователно медията е трябвало да наложи по-ефективен контрол.

Ще си позволя, да кажа още нещо в тази връзка, на онези домакини на форумите, които допускат платформите им да са арена на омраза и обиди- това, че го позволявате за мен означава, че сте съпричастни с мръсотията, приемате я и съжителствате с нея безпроблемно. Това Ви отдалечава от чистите човешки взаимоотношения, защото Ви оцапва и преди да сте се усетили може да ви погълне. Би било хубаво да не забравяте, че Вие също имате близки хора, че вероятно и Вие обичате, а животът е кръговрат и утре може да се случи така, че обичните Ви хора да попаднат под същия кален дъжд.

Нищо не остава скрито дълго време, нищо не остава неразплатено, нито едно действие не остава без противодействие.

Comments

comments