(ВИДЕО) Пресконференция на кмета на община Благоевград

Намаляват таксите за детските градини и ясли в Благоевград с 10 лева, с перспектива да отпаднат напълно, до 4 години, това заяви на пресконференцията кметът на община Благоевград Румен Томов.

Освен това,  се обсъжда и възможността за трето родено дете,  от Общината да се  изплащат по 2000 лева на семейство.

Най-късно до три месеца започва и  настаняването в новоизградените социални жилища в квартал „Освобождение“. Променени са критериите за настаняване и е изготвена нова наредба, която е публикувана в сайта на Общината.

Окозва се обаче, че е наложена финансова санкция по проекта за 183-те апартамента. Вместо очакваните 1 700 000 лева, в хазната ще влязат с 400 000 лева по-малко. Наказанието е заради незаконен избор на фирмата-изпълнител на обществената поръчка, направен от предишното кметско ръководство, съобщи градоначалникът Томов.

Томов обяви още, че задълженията на общината към момента възлизат на близо 14 млн. лева, като 7 млн. лв. са по кредит към ОББ.

Неговият заместник Ясен Попвасилев пък, коментира  закриването на общинското дружество „Благоевград Фест“ ЕООД, което по думите му има 50 000 лв. годишна печалба, а заплатите на 4-мата служители в него, възлизат на 60000 лв. годишно.

Попвасилев спомена и преразходите, които са направени в направление „Култура“ и в частност за фестивала „Франкофоли“. “ 410 000 лв. са платени за осветление и озвучаване. Но имаме една фактура за „осветление“ и една за „професионално осветление“, имаме една за „озвучаване“ и друга за „професионално озвучване“, от тези 410 хил.лв. 150 хиляди са платени за „осветление“ на друго общинско дружество „Благоевград инвест“. Ще направим пълна проверка и е възможно, да се закрият и други общински дружества.“, каза още Поповасилев.

Comments

comments