Благоевград светна „на тъмно“

20507477_1524444200952896_6226485561702009094_o

В началото на 2016 година започна изпълнението на проект за изграждане на ново и икономично LED осветление в централната част на Благоевград. Но цената на системата порасна с над 400 хил. лв. още преди да бъде въведена в експлоатация.

 

Тази история започва с решени на Общинският съвет в града, с което на местната администрация е разрешено да изтегли заем от „Общинска банка“ в размер на близо 1.9 млн. лв. за реализацията на проекта. „Кредитът ще се изплаща с направените икономии от изразходваната електроенергия“, каза тогава кметът на града Атанас Камбитов. А разчетите сочеха, че спестените пари ще са 120 хил. лв. годишно. Реализацията на проекта трябваше да позволи онлайн и в реално време да се следят потреблението и появата на аварии.

Някои непредвидени разходи

Първоначалната стойност на договора от декември 2015г. бе малко над 1.8 млн лв.с ДДС. Година и половина по-късно се оказа, че са възникнали непредвидени разходи и фирмата изпълнител – „Обединение LED светлина 2015“ ДЗЗД, представлявано от Константин Обецанов има нужда от допълнителни средства в размер на над 433 хил. лв. с ДДС за изграждането на системата. Сумата за доплащането трябваше да бъде осигурена чрез промяна в размера на вече взетия дълг. Така цената на проекта достигна близо 2.3 млн. лв. с ДДС. А това автоматично постави под въпрос изпълнението на критерия за цена при избор на изпълнител на поръчката.

За да се направи допълнителното плащане, бе необходимо ново решение от Общинския съвет в Благоевград с което да се делегират права на кмета Камбитов. Едва след това трябваше да се сключи и допълнителното споразумение към основния договор с „LED светлина 2015“. Но се оказа, че то е станало факт два месеца преди решението на съвета. А още по-важно е, че месец преди да има решение сумата вече е била изплатена. С други думи, Община Благоевград е платила почти половин милион лв. към фирмата изпълнител, преди въобще да го обсъди със съветниците и да е сигурна, че те ще приемат промяната и изменението в договора.

Първо плащаме, после смятаме

„За истината“ поиска по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) справка, от която да стане ясно кога точно е било подписано Допълнителното споразумение и кога е платена сумата по него към изпълнителя. В писмо от началото на август т.г., получихме отговор, който не само, че не внесе яснота, но и допълнително заплита казуса .

От получения отговор се разбира, че без санкция на Общинския съвет в града Допълнителното споразумение към основният договор за изграждане на LED осветлението в Благоевград, между фирмата изпълнител и общината, е било подписано на 6 юни, а плащането е извършено точно месец по-късно. Формалното основание за това е било окончателното завършване на строително – монтажните работи по проекта.

На редовна си сесия в края на юни обаче общинските съветници в Благоевград неочаквано отхвърлиха предложението за допълнително споразумение и извършеното плащане по него. Така кметът на града бе принуден да търси вариант за изход от абсурдната ситуация, в която без разрешение на Общинския съвет Допълнителното споразумение вече бе факт, а и парите по него – платени.

Днес „против“, утре – „за“

Според правилника за работа на съвета, ако едно предложение бъде отхвърлено от него, то не може да бъде внесено за гласуване не по-рано от шест месеца. Но се оказа, че и това не е задължително. В края на юли т.г., само месец след първия отказ на съветниците, предложението отново е подложено на гласуване. Изненадата е, че за това време част от съветниците са променили мнението си, и този път са гласували „за“. Така предложението на кмета бе прието – напълно формално и постфактум. Между двете гласувания то бе допълнено в експертната му част с обяснението, че стълбовете на осветлението са, корозирали в основата си, че липсват бетонов фундамент и се открити още куп неизправности, определени като „непредвидени обстоятелства“.

Подобно заключение е изненадващо, тъй като още при разработването на проекта и оценката му би трябвало да е имало обследване и всички „обстоятелства“ да са били предвидени .

Има и трета изненада – между двете гласувания сумата, необходима за допълнителното плащане, бе намалена с 90 хил. лв. В месеца между двете гласувания, администрацията на Атанас Камбитов установила, че от изтегления заем са й останали непохарчени точно 90 хил. лв.

Кой пази пазачите?

Институцията в Благоевград, която според Закона за местното самоуправление и местната администрация трябва да контролира законността в действията на Общинските съвети, да връща решенията им за допълнително разглеждани и привеждане в съответствие с националната законодателство, е областния управител Бисер Михайлов. След като решението на Общинския съвет веднъж е било отхвърлено, негово задължение е било да го върне след повторното гласуване се е състояло по-рано от законоустановения срок – „не по-рано от 6 месеца“.

Но и това не се е случило.

Обяснението на Михайлов е, че юридическият му екип е преценил решението да не бъде върнато, тъй като ставало дума за „едно ново решени, което няма общо с предишното“.

Подобно основание, разбира се, е твърде спорно. Безспорни обаче остават фактите на извършено плащане от администрацията на Атанас Камбитов, преди за него да е взето решение от Общинския съвет в Благоевград. На необяснимо рязката смяна в позицията съветниците при повторното гласуване на неговото узаконяване. Но и факта на пропуските в счетоводната прецизност на местната администрация, която между две заседания Общинския съвет в града открива, че е допуснала грешка за…90 хил. лв.

Източник: zaistinata.com , автор:Мариета Димитрова

Comments

comments

About Мариета Димитрова

Мариета Димитрова е главен редактор и собственик на информационна агенция Blagoevgrad News, работи и като репортер-кореспондент на "Господари на ефира". Бивш автор и водещ на сутрешно предаване по Регионална телевизия Око. Член на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

picc144-13

Сдружение на Югозападните общини проведе Общо събрание днес. Кметът на Кресна се „въздържа“ при гласуването за избор на председател

Управителният съвет на Сдружение на Югозападните общини свика Общо събрание, което  се проведе днес  от ...