Благоевград е един от градовете с най- мръсен въздух в България

ggg

Благоевград попада в топ 10 в класацията на градовете с най-мръсен въздух в България. Благоевградчани дишат три пъти по-вреден въздух от допустимото.

Направените измервания на ИАОС показват, че най-замърсените градове в страната са София, Плевен и Русе. С превишена норма в класацията на замърсените градове попадат и Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен.

Според ИАОС категоричната причина за превишенията на средноденонощната норма за фините прахови частици е масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

По данни на Световната здравна организация всеки ден в България умират средно по 50 души, пряко или косвено заради мръсния въздух. Смъртността в по този показател у нас е 3 пъти над средното за Европа.

Comments

comments

About Радост Василева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

catedrala_plovdiv.01

Католическата църква в България не подкрепя Истанбулската конвенция

От Католическата църква в България не подкрепят Истанбулската конвенция, съобщиха от Католическата църква. Становището на ...