Благоевград е един от градовете с най- мръсен въздух в България

ggg

Благоевград попада в топ 10 в класацията на градовете с най-мръсен въздух в България. Благоевградчани дишат три пъти по-вреден въздух от допустимото.

Направените измервания на ИАОС показват, че най-замърсените градове в страната са София, Плевен и Русе. С превишена норма в класацията на замърсените градове попадат и Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен.

Според ИАОС категоричната причина за превишенията на средноденонощната норма за фините прахови частици е масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

По данни на Световната здравна организация всеки ден в България умират средно по 50 души, пряко или косвено заради мръсния въздух. Смъртността в по този показател у нас е 3 пъти над средното за Европа.

Comments

comments

About Радост Василева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

picc144-13

Сдружение на Югозападните общини проведе Общо събрание днес. Кметът на Кресна се „въздържа“ при гласуването за избор на председател

Управителният съвет на Сдружение на Югозападните общини свика Общо събрание, което  се проведе днес  от ...