Атанас Камбитов: До два месеца стартира изграждането на видеонаблюдение в Благоевград

До месец се очаква да има избрана фирма-изпълнител за изграждане на цялостно видеонаблюдение в Благоевград. Това съобщи на пресконференция кметът д-р Атанас Камбитов. Той поясни, че ако няма процедури по обжалване, по план, изграждането на системата трябва да стартира в срок от два месеца. „Видеонаблюдението ще обхване абсолютно всички детски градини, не само дворовете, а и периметърът около тях, подчерта кметът. Той поясни, че идеята е да се действа превантивно, като по този начин да се сведе до минимум възможността около детските и учебни заведения да бъдат разпространявани забранени субстанции. Освен органите на реда, системата ще бъде предоставена за ползване и на охраната на училищата. Видеонаблюдението обхване, както града, така и парковата зона, включително и „Бачиново“. Системата ще бъде с максимален брой функции, като ще има и опция за проследяване на регистрационни номера, които ще се снемат при нарушение или ПТП. Достъп до системата ще бъде предоставен и на полицията, като патрулните коли ще бъдат снабдени с таблети, чрез които ще могат да следят за спазване на обществения ред в реално време. „Изграждането на системата ще бъде направено на три етапа. Първоначално тя ще обхване около 80 % от града, а след това ще бъде надградена. Очакваме в рамките на година наблюдението да бъде изградено на 100%“, каза още кметът Камбитов.
Вече има решение на ПУДООС за отпускане на над 5 млн. лева за изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците край благоевградското село Бучино. Проектът ще се финансира поетапно до общата сума от 17,5 милиона лева. Останалите 5,8 млн. лв. ще бъдат осигурени от Министерството на финансите.
Социалните жилища, които в момента се изграждат в IV микрорайон, са предназначени за млади семейства и хора, които имат реална нужда да бъдат подпомогнати.

Comments

comments