Протести за парк „Пирин“ в цялата страна, събраха хиляди еколози и граждани, на другия полюс- контрапротест за втора кабинка край Симитли

Снощи, протест затвори главен път Е79 при Симитли, за пореден път. Кметът на Банско, заедно с колегите му от цялата област протестираха, срещу наречените от тях „псевдоеколози“. Протеста премина под звуците на зурни, вувузели и червено вино, което се раздаваше на протестиращите.
26692362_1798282270194903_96975815_o


По същото време в София протестираха и екозащитниците, които бяха около 8500, въпреки множеството спекулации за по-малка бройка в множество медии. Въпреки, че при тях липсваше музика и вино, те също отстояваха тезите си и това че Пирин не е баница, която да се раздава. Протести имаше и в други градове на страната, организирани от хора, които искат да опазят природата. Еколози и граждани протестираха срещу решението за строителство в парк „Пирин“ в 10 града в страната, сред които София, Пловдив, Варна и Бургас.

Кметът на Банско Георги Икономов каза пред нашата камера, че именно хората от Банско и региона мислят най-много за природата. Не отрече, че на по-късен етап може да има допълнително застрояване в зоната, което да обслужва нуждите на туристите. Не бе запознат обаче с отговорите на въпросите за действителния собственик на Юлен социално слабият кипърец Който по документи стои зад офшорките, владеещи ски съоръженията на Витоша и Пирин Георгиус Георгиу, който е техният номинален собственик. Още през 2015 година, колегите от Биволъ публикуваха информация за него, след осъществена от тях среща. „„Не разбирам за какво говорите“ – отговаря той като латерна на завален английски на всички наши въпроси. Питаме го той ли е взел кредитите, как мисли да ги връща и познава ли собствениците на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. По документи те би трябвало да се познават, защото преди две години именно Георгиус продава на Цеко и Ивайло фирмата, която държи 6,7% от капитала на ПИБ или около 40 млн. лв.“, пишат колегите тогава. Кметът на Банско обаче, не знае нищо за това.

26692309_1798282480194882_436913007_o
Имаше протестиращ млад мъж, който каза, че е от Симитли, но работи в Гърция, въпреки това два пъти в месеца ходел на ски в Банско.

Крещяща е нуждата от изграждане на втори кабинков лифт в Банско за всички, живеещи и препитаващи се в Пирин. Това каза кметът на Симитли Апостол Апостолов по повод днешния пореден протест на жители на Банско и Симитли, настояващи за икономическото развитие на региона.
26652968_1798282726861524_613773554_o
По време на протеста при нашия екип дойде и Александър Веселинов, собственик на заведения в Банско, който провокиран от въпросите ни към кмета Симитли пожела да сподели своето мнение пред камера. Веселинов „уличи“ в лъжи еколозите и заяви сериозна подкрепа за втората кабинка.

Покрай протестите, стана ясно още нещо, което допълнително притесни еколози и граждани.
В края на миналата година община Банско е задвижила процедура за урбанизиране на 1330 дка от парка.
Докато цялата власт твърди, че няма да допусне никакво строителство в Пирин извън втори лифт в ски зоната на Банско, местната община е подновила опитите си да узакони застрояване на осем нови селищни образувания. Това става ясно от документ, публикуван във „Фейсбук“ от Тома Белев. В него директно е посочено, че застрояването е пряко свързано с развитието на ски зоната.

Става дума за старо намерение на община Банско да вкара в регулация за застрояване местностите „Гуровица“, „Свети Иван“, „Грамадето“, „Кошерината“, „Карантията“, „Средореко“, „Асаница“, „Герачени улици“. Този план е от 2013 г., но за него не е ставало дума от 2016 г. Сега има прясно становище на екоинспекцията в Благоевград – от 13 декември 2017 г. Според подчинените на Нено Димов в Благоевград планът подлежи на екологична оценка, тъй като има вероятност да окаже „значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, включително птици, предмет на опазване в защитена зона BG0000209 „Пирин“. Според самия документ една от целите на този план е „да се постигне регулиране и балансиране на отделните елементи, съществуващи и нови, с цел по-нататъшна урбанизация, съобразена с перспективното развитие на територията на града и ски-зоната с център Банско“.

Докато документът циркулираше във „Фейсбук“, екоминистърът Нено Димов отговаряше пак там на въпроси на граждани, но не даде ясни и конкретни отговори. Той не изясни например защо държавата не е изискала от „Юлен“ да модернизира и разшири капацитета на действащия лифт в Банско, вместо директно да разрешава изграждането на втори.

Comments

comments